De beschermer van het Hart
De Pericard is in de Westerse geneeskunde het hartzakje maar binnen de TCM wordt deze gezien als de Hartbeschermer. Het Hart is in de Chinese geneeskunde de Keizer (die in zijn paleis zit), de Pericard is de slotgracht om het paleis. Het behandelen van de Pericardmeridiaan i.p.v. de meridiaan van het Hart kan in sommige gevallen prettiger zijn, bijvoorbeeld als iemand liefdesverdriet heeft. Is dit nog vrij vers dan kan shiatsu op de Hartmeridiaan te heftig zijn.
Hitte is voor het Hart gevaarlijk en het orgaan heeft daarvoor bescherming nodig. Dit doet de Pericard. Niet voor niets zijn er een aantal acupunctuurpunten op deze meridiaan die de hitte bij het Hart weghalen. Veel functies van de Pericardmeridiaan komen overeen met die van de Hartmeridiaan. Toch heeft de Pericardmeridiaan ook eigen functies. Zo loopt er een interne tak naar de Maag. De acupunctuurpunten PC3 en PC6 (PC = Pericard) helpen bij misselijkheid en overgeven.
De 3 warmers
De meest aparte meridiaan is de Drievoudige Verwarmer of Driewarmer die geen vorm maar wel een functie heeft. Het deelt het lichaam op in 3 delen. Het bovenste deel loopt van hoofd tot aan het middenrif, het middelste deel beslaat het stuk romp tussen het middenrif en de navel en vanaf de navel tot en met de voeten is het onderste deel. De TCM noemt ze de Bovenste Warmer, de Middelste Warmer en de Onderste Warmer. Elke warmer heeft een eigen ‘vuur’. De bovenste het vuur van het Hart, de middelste het vuur van de Milt en de onderste het vuur van de Nieren. De Driewarmer zorgt dat het in elk deel even warm is. De Driewarmermeridiaan is verbonden met alle 3 de Warmers.
De bron van de energie die je bij je geboorte meekrijgt zit volgens de TCM tussen de Nieren en wordt gezien als de thermostaat van het lichaam. De energie uit deze bron stroomt door de Drie Warmers. Op deze manier is de Driewarmer met alle organen verbonden.
O.a. schouder- en oorklachten zijn goed te behandelen met de Driewarmermeridiaan.